Welkom :: Muay Thai :: Personal Training :: Muay Thai Kids :: Tijden & Prijzen :: Foto's :: Links :: ContactMuay Thai
Er zijn een aantal vormen van het kick/thaiboxen zoals we dat in Nederland kennen. Ze worden meestal omschreven als kickboxen, thaiboksen, of het originele Muay Thai. Vrij vertaald uit het thais betekent Muay Thai: Thais-boksen. Over de geschiedenis van Muay Thai (Thais boksen) doen een aantal verhalen de ronde. Meer informatie over alles wat met muay thai en kickboksen te maken heeft check de links pagina.

In Nederland onderscheidt men over het algemeen Thaiboxen, en Muay Thai. Het verschil zit in de reglementen en in de bewegingen die wel of niet worden toegestaan. Bij Thaiboksen zijn stoten en trappen boven de gordel, knieen op het bovenlichaam, en trappen aan binnen en buitenzijde van de benen en op het hoofd toegestaan. Bij Muay Thai zijn ook ellebogen naar het hoofd toegestaan. Verschillende bonden hanteren ook verschillende regels tijdens de wedstrijden.

Bij Bengala-Gym leer je alle technieken van het MuayThai, echter tijdens het sparren worden de elleboogstoten niet gebruikt ivm blessures.

 

De training

De trainingen beginnen natuurlijk met een stevige warming-up. Hierna worden een aantal series (combinaties van aanvallen en verdedigen) afgewisseld met rondes schaduwboksen, boksen en sparren. Onder sparren verstaan we bij Bengala-gym full-contact thai-boksen. Je leert stoten, trappen, en knieen uit te voeren. Je zult clinchen, je zult de juiste, vloeiende combinaties uitvoeren, stoten en trappen ontwijken, verdedigen, high en lowkicks, kortom, alles wat thaiboksen zo mooi maakt.

 

  

 Thaiboksen is een aanvallende en verdedigende sport. Thaiboksen kent geen gradaties zoals Karate met bijvoorbeeld banden en slippen. Bij wedstrijdvechters bestaat er wel een systeem in klassen. Je begint in de klasse NW, of ook wel klasse D (nieuweling). Als je een aantal (meestal 3) wedstrijden hebt gewonnen ga je door naar de C-klasse, dan B-klasse en uiteindelijk A-klasse. Het aantal wedstrijden dat je moet winnen om te promoveren hangt af van de bond waar je bij bent aangesloten.

Tijdens de gehele training lopen de trainers in de zaal rond om de sporters te begeleiden en waar nodig bij te sturen in hun bewegingen. Thaiboksen is uiteindelijk een wedstrijdgerichtte sport, en zo wordt ook bij Bengala getraind. Dit betekent dat je het thaiboksen aanvallend en verdedigend leert, op een hoog tempo. Je zult merken dat er fanatiek en stevig getraind wordt, dit maakt het een geweldige work-out.

 

  

 Hoewel veel sporters trainen om uiteindelijk wedstrijden te gaan vechten kun je natuurlijk ook gewoon voor je plezier trainen. Daarnaast is het een realistische, en vrij harde sport. Ideaal om je zelfverdediging te leren, en uitzonderlijk goed voor je zelfvertrouwen en je algehele conditie.

 


Benodigdheden

Voor de thai-box trainingen heb je de volgende spullen nodig:

Korte/langebroek en een t-shirt

Een loszittende korte, of lange broek en een t-shirt. Belangrijk is dat je bij het uitvoeren van (trap)bewegingen geen last hebt van je kleding.

 

Bitje/gebitsbeschermer

Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt. Een bitje beschermt je tanden en lippen. Daarnaast zorgt een bitje dat ervoor dat je kaken recht op elkaar blijven staan. Het is namelijk erg belangrijk dat je je kaken op elkaar houdt bij het boksen. Als je ooit een stoot op de kaak hebt gehadmet geopende mond, weet je waarom.

 

Toque/kruisbeschermer

Hoewel het niet is toegestaan komt het net als bij voetbal
per ongeluk wel eens voor. Op dat moment komt zo'n kruisbeschermer prima van pas.

 

Bokshandschoenen

Beschermen de handen van de drager, en natuurlijk de sparring-partner(oefen-tegenstander).
Ze zijn er in veel soorten en merken. Let vooral op het gewicht, dat
in oz (Ounces) wordt aangegeven. 14-16 oz is gebruikelijk, hoe meer gewicht hoe meer vulling, en dus meer bescherming.
Wat verder kan meewegen is het materiaal, en de sluiting. Leer gaat langer mee, maar is duurder.
Velcro (klitteband) sluiting is makkelijker dan veters. Maar met veters kunnen je handschoenen strakker.
Je sparring partner zal waarderen dat de randen van het klitteband met stof afgewerkt zijn. Kleine schaafwonden in bv. het gezicht komen dankzij klitteband wel eens voor.

 

Scheenbeschermers

Voorkomen blessures aan het scheenbeen en de wreef, daarnaast beschermen ze je tegenstander.
Let vooral op de lengte van de scheenbeschermers. Tot iets onder de knie is qua lengte voldoende.
Scheenbeschermers die bij voetbal gebruikt worden zijn niet toegestaan.

 

Bandage

Worden gebruikt om de hand en pols te beschermen, en helpen kneuzingen aan duim en vingers te voorkomen.
Gebruik bandages van maximaal 2,5 meter lengte en 5 cm breedte.
Kijk op de links pagina voor meer tips over de bandages.Inschrijven? Inschrijfformulier even downloaden en uitprinten, of mailen naar info@bengala-gym.nl

Bengala-Gym is aangesloten bij de internationale bonden WPKL, en de WFCA.
Copyright Bengala-Gym 2022